Handbal Sezoens Achilles Bocholt recht de rug in eerste finalewedstrijd en wint verdiend van Sporting Pelt!

Deel deze inhoud:

In een goed gevulde Damburg stond zaterdagavond wedstrijd 1 op het programma van the best of three in de titelfinales van het Belgische handbal. Sezoens Achilles Bocholt mocht thuis beginnen tegen het tot nog toe ongeslagen Sporting Pelt in deze Belgische play-offs. Kon Bocholt de rug rechten na de wisselvallige play-offs en na het missen van al twee prijzen dit seizoen? Of wierpen Douven & co zich naar een delirium in pole-position met nog twee thuiswedstrijden in het achterhoofd? Dat waren de hamvragen.

 

In wat ook wel eens de laatste thuiswedstrijd kon worden van Bocholts boegbeeld Serge Spooren begonnen beide teams heel scherp en gretig aan deze “Slag om Noord-Limburg”. De thuisploeg, in het blauw spelend en aangevuurd door het massaal opgekomen blauwe legioen, ondervond geen last van titelstress. De voorbije seizoenen waren de Damburgers menig vertegenwoordigd in bijna elke finale die er gespeeld werd in het handbal.

Bij het team van Korneel Douven, dat de voorbije weken liet zien dat het met het mentale voordeel aan deze finales kon beginnen, toonde wel wat tekenen van titelstress of laat ons zeggen finalestress. Goalie Nick Deekens was direct op het appelle waar de veldspelers in de beginfase iets te onbesuist de boel wou forceren.

Na vijf minuten spelen zorgde Tommie Falke met een beauty op assist  van Deekens voor de 2-2 tussenstand. Bij 2-4 van diezelfde Falke nam Sporting het initiatief even over maar wat stellen twee punten voorsprong voor in het handbal, niet zoveel. Bocholt hield gelijke tred via Winters met de 4-5 en via een strafworp werd het 5-5.

We spoelen dan even verder tot ongeveer minuut twintig wanneer ook Serge Spooren onder stoom begon te raken. Hij zette de 9-7 onderhands knap op het bord alsook de 10-7. Het spel bleef op hoog tempo goed op en neer gaan, zo kon ook Sporting Pelt blijven aanklampen. Antic zette de 11-10 op het bord en even later zorgde Seppe Vandenboer voor de 11-11. Even leek Pelt opnieuw afstand te kunnen nemen via Falke maar net voor de buzzer zorgde Bocholt met de 13-14 voor het mentale voordeel bij de rust.

Het punt achterstand bij het ingaan van de rust werd snel weggeveegd door Serge Spooren. Na 35 minuten spelen stond er opnieuw een gelijke stand op het scorebord, 16-16. Wie zou het eerste breken werd stilaan de vraag, wel met nog ruim voldoende tijd op de klok. De score bleef gelijk opgaan tot tien minuten voor tijd de ban leek te breken bij de bezoekers.

Claessens zorgde voor de Bocholtse 27-25, waarna Falke milderde tot 27-26 maar daarna de gelijkmaker op Leroy schoot. Tot tweemaal een cruciale misser voor Pelt waarop Luc Boiten zijn troepen op het gepaste moment naar de kant leek te roepen. Met nog vijf minuten op de klok was de tijd aangebroken voor Sezoens Achilles Bocholt om de eerste finalewedstrijd over de streep te trekken. Met de 29-26 gaf het een serieuze tik aan Sporting Pelt waarop Korneel Douven een laatste truc uit zijn doos probeerde te toveren. Antic milderde tot 29-27, bij 30-27 miste Falke de strafworp door de paal te treffen en daaropvolgend miste Claessens niet aan de overkant en stond het 31-27. In het slot maakte Bocholt de klus af met 32-29 en zo pakt het de voorsprong in deze titelplay-offs.

Voor Sporting Pelt betekent dit het eerste verlies sinds de start van de Belgische Play-offs. Het heeft nu minstens één wedstrijd in het eigen Dommelhof om de achterstand recht te trekken. Sezoens Achilles Bocholt recht de rug met een verdiende zege, met dank aan ancien en boegbeeld Serge Spooren en doelman Clem Leroy.

Foto: Chris Janssen