KV Kortrijk verslaat strijdend Lommel SK in spektakelrijke promotiefinale!

KV Kortrijk

Deel deze inhoud:

Zondagmiddag, half twee, Gulden Sporenstadion Kortrijk. D-day voor KV Kortrijk en Lommel SK, de thuisploeg met het nipte voordeel uit de heenwedstrijd, aan de overkant de challenger die thuis niet tot scoren kwam. De winnaar van het duel bleef in de Jupiler Pro League of beukte na 21 jaar opnieuw de poort open naar de hoogste voetbalklasse!

Wie dacht dat de Limburgers als bange lammetjes zouden starten in het kolkende stadion was eraan voor de moeite. De KV stormde als een gek voorwaarts vanaf de aftrap maar na slechts drie minuten spelen zette Diego Rosa, na een schitterende actie op rechts, de bezoekers op rozen! 0-1 en zo stonden de bordjes al vroeg in de wedstrijd gelijk.

De vroege achterstand kwam aan als een mokerslag bij de thuisploeg. Die dacht immers, dit varkentje wel even te wassen in eigen huis. Lommel speelde als meest comfortabele ploeg aan de bal en gaf nauwelijks kansen weg. Integendeel, opnieuw Diego Rosa kreeg DE kans tien minuten voor de rust om er 0-2 van te maken maar de Braziliaan schoot te onbesuist en wild naast de kooi van doelman Pirard.

Voor KV Kortrijk kwam het grootste gevaar net daarvoor via Avenati. Hij verraste met een voorzet-schot bijna elke Lommelspeler. De bal stuitte uiteindelijk tegen de linkerpaal en kwam terug het veld in. Geen gelijkmaker dus voor de West-Vlamingen en zo bleef de ruststand 0-1.

Wat gevreesd werd bij Lommel gebeurde kort na de rust. Jari De Busser moest in de kleedkamer blijven en de jonge Ivezic moest de strijd mee aangaan met het jonge Limburgse team van coach Steve Bould. Van minuut 46 was het duidelijk dat Kortrijk powerplay ging spelen, op zoek naar gelijkmaker en dus de voorsprong.

De ingevallen Ivezic onderscheidde zich een eerste keer net voor het uur op een misschien wel niet te missen bal van Avenati. Net toen Kortrijk klaar was om het momentum te pakken, werd de wedstrijd stilgelegd door ref Put. Onweergevaar boven Kortrijk zorgde voor latente dreiging . Na de herneming bleef het water als vanouds uit de lucht vallen. Meer en meer verwaterde het spel tot een fysieke veldslag.

Bould wisselde Talvitie voor Fatah en die bracht meteen gevaar, zijn schot ging over het doel van Pirard. Een dubbele wissel dan bij Kortrijk met De Neve en Ambrose die inkwamen voor Davies en El Idrissy. Gouden wissels zo zou later blijken van Alexandersson.

Toch bleef de 0-1 op het bord en kon Lommel nog eens dreigen via een schotje van Sales dat over vloog. Aan de overkant was het opnieuw Avezic die de bezoekers mee behoedde voor het gekende deksel op de neus in het slot. Kortrijk trof nog eens de lat nadat het eerder de paal al had geraakt. Even later ontsnapte Lommel nogmaals wanneer Put een strafschopfase wegwuifde. Met een langzaamaan stervend Lommel SK gingen we naar verlengingen.

Joker Ambrose

Bij de start van de verlengingen was het nog maar eens warm voor het Lommelse doel. De Limburgers, die ondertussen al tot tien werden herleid, moesten toch bezwijken onder de druk. Een kopbal van de ingevallen Ambrose glipte door de handen van de ongelukkige Ivezic en zo was de 1-1 eindelijk een feit voor de Kerels! Geen één zonder twee dacht Ambrose en even later was het al 2-1. Kortrijkcoach Alexandersson drong aan om de kalmte te bewaren want plots viel er aan de overkant nog een strafschop uit de lucht. Lucas Schoofs trapte de 2-2 feilloos binnen en gaf de bezoekers terug een sprankeltje hoop.

Tevergeefs want tien minuten voor het einde van de verlengingen kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Wanneer Ambrose met zijn derde van de middag dan droogjes de 4-2 binnenwerkte was de kous helemaal af voor Bould en co. En zo blijft KV Kortrijk na een onwaarschijnlijke remonte in de degradatieplay-offs en deze finalewedstrijden in de jupiler Pro League.

Een strijdend Lommel SK kan terugkijken op een mooi parcours. Het moet evenwel ook kleur bekennen, wanneer het om duels tegen dergelijke ploegen gaat. De jonge spelers tegen de Kortrijkse Kerels met ervaring en body. Zij bleken meer dan een maatje te groot. Een wake-up call voor het Lommelse bestuur om hier iets aan te doen. Tenminste als het echt wil meestrijden voor promotie en een rol van betekenis wil spelen in de hoogste voetbalklasse.