Biniam Girmay schrijft Tour de France geschiedenis

Deel deze inhoud:

Op maandag 1 juli 2024 won Biniam Girmay de derde etappe van de Tour de France in Turijn en bezorgde Intermarché-Wanty haar eerste historische overwinning in de Grande Boucle.

Het was een historische overwinning voor de ploeg van Jean-François Bourlart, die voor de zevende keer deelneemt aan ’s werelds meest prestigieuze wielerwedstrijd. Na twee veeleisende openingsetappes was deze derde dag in Italië voorbestemd om een sprinter te kronen, aan het einde van de 230 kilometer tussen Piacenza en Turijn.

De Belgische ploeg, verenigd rond Biniam Girmay en Gerben Thijssen, controleerde de laatste etappe meesterlijk. Goed gepositioneerd door Georg Zimmermann aan het begin van de laatste 10 kilometer, namen de aanvallers Hugo Page, Laurenz Rex en Mike Teunissen de controle over in de laatste kilometers.

De sprinttrein van Intermarché-Wanty, aangevoerd door Gerben Thijssen en met Girmay als extra wapen, zette de sprint in door de straten van Turijn. Langs de vangrails, aan de rechterkant van de weg, dook Girmay op uit het wiel van Mads Pedersen om te winnen na een laatste inspanning van 200 meter.

De winnaar, Biniam Girmay, wordt de eerste renner uit subsahara Afrika die een etappe wint in de Tour de France en schrijft daarmee wielergeschiedenis bij Intermarché-Wanty na zijn klinkende successen in Gent-Wevelgem en de Giro d’Italia.

Met deze overwinning, de tiende in 2024, voltooit Intermarché-Wanty zijn trilogie van Grand Tour-overwinningen, na die van Taco van der Hoorn, Girmay en Jan Hirt in de Giro en Rein Taaramäe, Louis Meintjes en Rui Costa in de Vuelta.