‘Tour van Spaen’ pakt op 11 augustus uit 10 miles (atletiek)

Deel deze inhoud:

De ‘Tour van Spaen’ in het Bilzerse Grote-Spouwen is stilaan uitgegroeid tot een jaarlijks evenement, waarbij de meesten al maanden vooraf uitkijken naar de dag dat dit loopgebeuren effectief gepland staat. Zij die hun nieuwsgierigheid amper kunnen bedwingen en de juiste datum nog niet kennen: zondag 11 augustus 2024 dus !

Al sinds 1973 is Guy Claesen met voetbalclub FC Cosmos een begrip in Groot-Bilzen. Uitkomend in de bedrijfssportbond viel FC Cosmos terug op getalenteerde en gedreven spelers, die er steeds naar streefden een goed eindklassement neer te zetten. Het verdwijnen van de voetbalvelden van dorpsclub Rapid Spouwen (Spaen voor de die-hards, nvdr), noopte FC Cosmos tot uitwijken naar terreinen in de buurgemeenten. Meteen werd duidelijk, dat het organiseren van de wekelijkse trainingen geen sinecure was.

Maar FC Cosmos zou FC Cosmos niet zijn, als ook daar niet meteen een oplossing gevonden werd. Geen trainingen ? Dan maar wekelijkse loopsessies om conditioneel alvast op peil te blijven. Sommigen lieten zich verleiden om aan wedstrijden deel te nemen en uiteindelijk besloot men zelf een loopwedstrijd te organiseren. Op 11 augustus 2019 werd de eerste ‘Tour van Spaen’ betwist, meteen een groot succes ook.

Dorpsbeleving

Het uitgangspunt was immers om terug leven in de dorpskern te brengen, mensen samen in beweging te krijgen en voor jong en oud een goed gevuld programma aan te bieden. Een invulling voor de mensen uit Grote-Spouwen, die er in een ongedwongen sfeer een leuke dag van konden maken. De VZW achter de organisatie koppelde aan het jaarlijkse loopevenement ook steevast een goed doel en dit jaar is dat niet anders. De opbrengst zal integraal geschonken worden aan  VZW ‘Leef met Lef’, waarbij oprichters Ilse Steegmans en Cindy Herzet mensen een kans geven kanker een plek in hun leven te geven.

Programma

Ook dit jaar weer, belooft 11 augustus een hoogdag in Grote-Spouwen te worden. De prachtige omgeving rond de ‘Blondeswinning’, wordt reeds vanaf 7 uur omgetoverd tot het decor van tal van sportbelevenissen. De wandelaars kunnen kiezen uit een wandeling van 7 of 15 kilometer. Om 10 uur vertrekken de deelnemers aan de 10 miles (nieuw op het programma) en zij die wat meer willen kunnen om 13 uur vertrekken voor de 10 kilometer. Om 15 uur volgt de start van de 5 kilometer en om 16 uur is er de kids run (1 km). De hele dag lang zijn er drank en versnaperingen verkrijgbaar, waarbij de opbrengst dus geschonken wordt aan de VZW ‘Leef met Lef’. En om ook de kleintjes in dit dorpsverhaal mee te krijgen, wordt vanaf 13 uur het ‘kinderdorp’ geopend. Jong of oud, je hebt het al meteen begrepen. Er is gewoon geen enkel excuus om je op 11 augustus aan dit dorpsgebeuren te onttrekken.

Alle info op www.tourvanspaen.be .