Aira United Leuven domineert Belgisch Kampioenschap Cheerleaden

Deel deze inhoud:

Haast 1000 cheerleaders uit het ganse land, tekenden afgelopen weekend present voor het Belgisch Kampioenschap Cheerleaden, dat doorgang vond in de Sportoase te Leuven. De meesten onder jullie kennen wel de meisjes, die tijdens de pauzes van sportwedstrijden, het publiek entertainen met dansjes en muziek. Maar cheerleaden is de laatste jaren toch vooral uitgegroeid tot een volwaardige sport, die in teamverband wordt uitgevoerd.

 

We besparen je alle sporttechnische details, maar cheerleading is terug te brengen tot vier elementen: stunting (de vaak ingewikkelde pyramides, gecombineerd met stunts), jumps (de meest gekende is allicht de ’toe-touch’ of de ‘spreidsprong’), cheerdance (passen met een muzikale voeding vanuit streetdance, aerobics, jazz, hiphop) en tumbling (flikflak, salto, schroef, rad).

Je begrijpt meteen dat deze sport, die sinds 2023 door het Belgisch Olympisch Comité als sport erkend wordt, waarbij het showgedeelte ook nooit ver weg is. Heel wat deelnemers, maar minstens evenveel toeschouwers voor het Belgisch Kampioenschap in Leuven. Voor Aira United Leuven was dit ook meteen een thuiswedstrijd, waarbij zij zich niet onbetuigd lieten. Alle teams van Aira United kroonden zich in hun categorie tot Belgisch Kampioen en het begrip ‘dominantie’ was dan ook niet, evenmin als de ‘flyers’ trouwens, uit de lucht gegrepen. Cheerleaden mag dan nog geen plaats op de Olympische Spelen hebben; de kans dat in de nabije toekomst wel zal gebeuren ligt niet ver meer af. Als we dan van Belgische zijde een team mogen uitzenden, zit de kans er dik in, dat je gisteren, vandaag of morgen, één van de leden van Aria United Leuven al aan het werk mocht zien.

Foto’s: Aira United Leuven