Thes Sport wint Limburgse bekerderby en mag Seraing ontvangen

Kenneth Kerkhofs

Deel deze inhoud:

Zondagnamiddag stond er in Hasselt een interessante Limburgse derby op het programma. Sporting ‘De Spor’ Hasselt ontving Thes Sport in de vijfde bekerronde van de Croky Cup. Op vraag van de politie was er een combiregeling van toepassing voor alle supporters. Dat weerhield de supporters van Thes Sport niet om in vele getalen af te zakken naar de Limburgse hoofdstad. Met 150 riepen ze hun troepen voorwaarts tegen de promovendus in eerste nationale.

In de eerste helft waren er wel enkele kansjes voor de thuisploeg met o.a. een kopbal van Orye die op de deklat belandde. Thes Sport kon daar niet echt uitgespeelde kansen tegenover zette. Tot minuut 39, wanneer Claes vanuit de eerste kans voor de bezoekers de 0-1 op het bord zette. Dat is wat men noemt dodelijke efficiëntie. Beide ploegen gingen rusten bij deze tussenstand.

Even voorbij het uur in de tweede helft kwam Nicolas Orye opnieuw dicht bij een doelpunt. De eerste keer trof hij opnieuw het doelhout, en bij de herneming gaat zijn kopbal voorlangs. Net als in de eerste helft wordt de Hasseltspits niet beloond. Het bleef 0-1. Thes dreigde ook via Reuten maar hij zag zijn poging voorlangs gaan.

In een scrimmage in de grote rechthoek van Thes werd Kerkhofs geveld. Hij moest zelfs afgevoerd worden met de draagberrie. Zo moest de coach van Thes al vrij snel in de tweede helft noodgedwongen wisselen. Terwijl bleef De Spor zoeken naar de gelijkmaker, Milts zette zijn plaatsbal naast. Drie minuten voor tijd weer Orye die zijn schuiver opnieuw tegen de paal zag belanden, de herneming ging ook niet binnen en heel Thes werpte zich voor de bal met lijf en leed, zo bleef de 0-1 een feit.

Bij een gepaste counter van Thes gaf Milts een duidelijke elleboogstoot aan Naqadi, die op de grond lag en uiteindelijk zelf een geel karton kreeg van de scheidsrechter. Die gaat daarop de coach van Thes een uitbrander geven maar had geen oog voor de fase met Milts die duidelijk een reactie had op het aandringen van Naqadi. Hier had Milts altijd rood moeten krijgen maar het gebeurde niet. Zo was er in de slotfase vooral randanimatie en geen voetbal meer op het terrein.

In het ultieme slot nog een Hasseltse hoekschop en in de afvallende bal trapt Orye over. Zo verloor Sporting Hasselt met het kleinste verschil van gouwgenoot Thes Sport. Zo is ook de eerste nederlaag een feit in deze voorbereiding. De waardemeter tegen een eerste nationaler is meteen een wake-upcall. De club uit Tessenderlo mag in het weekend van 7 en 8 september in eigen huis RFC Seraing ontvangen, de club uit de Challenger Pro League.