Scholengemeenschap samenwerking met Achilles Bocholt!

scholengemeenschap

Deel deze inhoud:

Scholengemeenschap Sint-Michiel in Noord-Limburg gaat samenwerken met handbalclub Achilles Bocholt. Vanaf volgend schooljaar gaat de scholengemeenschap extra handbaltraining aanbieden aan leerlingen van het 2e, 3e of 4e jaar secundair onderwijs. Opmerkelijk is dat het project toegankelijk is voor leerlingen uit alle studierichtingen van de scholengemeenschap. Enige voorwaarde is dat de leerling is aangesloten bij een handbalclub én dat de schoolresultaten op niveau blijven. De trainingen zullen doorgaan in sporthal De Damburg en worden gegeven door de voormalige succescoach Bart Lenders van Achilles Bocholt!

De handbaltrainingen, onder leiding van Bart Lenders, vinden 2 keer per week plaats in sporthal De Damburg in Bocholt. Wat dit project bijzonder maakt in Vlaanderen, is dat élke leerling van de scholengroep kan deelnemen, ongeacht de studierichting of finaliteit. Zowel ASO-, TSO- als BSO-leerlingen kunnen zich dus inschrijven, niet enkel studenten met een sportfinaliteit.

Scholieren mogen enkel deelnemen op voorwaarde dat hij of zij al lid is van een handbalclub en zich zowel op school als tijdens de trainingen positief inzet. Leerlingen kunnen eventueel ook gebruikmaken van het Agneteninternaat in Peer, en vervoer naar de sporthal wordt ook  voorzien.

scholengemeenschap

 

Een unieke kans voor leerlingen met verantwoordelijkheid

“Het is de bedoeling dat we onze scholieren de kans geven om een stukje van hun lestijd te besteden aan handbaltrainingen op topniveau. We willen hen op deze manier wat meer uitdagingen geven, maar ook verantwoordelijkheid, want ze moeten hun schoolresultaten altijd prioriteit geven”, benadrukt Luc Evens, coördinerend directeur van  scholengemeenschap Sint-Michiel (Bree, Bocholt, Peer).

Zelfstandig lessen inhalen

De leerlingen die deelnemen, missen op dinsdag en donderdag telkens het laatste 1,5 uur van de schooldag. Dit betekent dat zij een theorievak missen, maar dat nadien zelfstandig moeten inhalen.

“We voorzien hier wel de nodige begeleiding en ondersteuning voor. Maar als leerlingen hun schoolvakken weigeren in te halen, dan mogen ze ook niet meer deelnemen aan de trainingen. Daarnaast verwachten we dus wel discipline”, vervolgt Evens.

Het feit dat alle richtingen kunnen deelnemen, maakt het project uniek. “Het is bedoeld voor talentontwikkeling en kansen, niet om op termijn een sportteam samen te stellen met die leerlingen. Intussen schreven toch al 15 jongeren zich in. Onder een deskundige leiding van topcoach Bart Lenders kunnen ze op alle vlakken stappen voorwaarts zetten.”

“Daarnaast is er voor leerlingen uit het 1e jaar voorlopig nog geen mogelijkheid om deel te nemen. “We willen hen eerst rustig de kans geven de overgang te maken van lager naar secundair onderwijs, maar vanaf het 2e jaar kan het dus wel”, verduidelijkt Evens nog.

Geen proefproject, maar een duurzame investering

De scholengemeenschap ziet dit niet als een tijdelijk proefproject, maar als een duurzame investering in de combinatie van studie en sport. “We willen dit initiatief een aantal jaren opvolgen en evalueren. Leerlingen met de juiste attitude, moeten volgens ons immers de juiste kansen krijgen”, besluit Evens.

Meer informatie over het initiatief krijg je bij de scholen van KOSM.