Deel deze inhoud:
Wat als papa Ruben een meer dan begenadigd doelman was? Wat als nonkel Seb over een fluwelen baltoets beschikte? En wat als je eigenlijk in het warme nest van de ‘Janskes’ terecht bent gekomen? Een mandje waar de liefde voor de sport (volleybal, wielrennen, voetbal, noem het maar op) van groot tot klein, iedereen in de ban houdt. Dan wil jij als kleine uk toch ook gewoon tegen dat balletje trappen, zeker! Nou, in het geval van de nu 6-jarige Kamiel Jans, was dat uiteindelijk niet vanzelfsprekend.
Kamiel werd zes jaar geleden doof geboren en is dus anders als zijn leeftijdsgenootjes. Geluidsgolven worden door middel van trilhaartjes in het slakkenhuis van het oor naar de hersenen getransporteerd. Bij Kamiel ontbreken die trilhaartjes, maar gelukkig kan de hedendaagse techniek oplossing bieden. Toen hij negen maanden oud was, werd bij Kamiel een implantaat ingebracht. Hij beschikte immers wel over een gehoorzenuw. Het implantaat zorgt voor elektrische signalen die in het slakkenhuis worden doorgegeven aan de gehoorzenuw.
“Het was pas dan, dat Kamiel voor het eerst op onze stemmen reageerde”, herinnert papa Ruben zich alsof het gisteren was. “Een mooi moment, waarop je beseft dat onze zoon niet langer in alle stilte door het leven moest. En van dan af, ontwikkelde Kamiel zich als ieder ander ventje van zijn leeftijd. Als je hem nu bij KEWS Schoonbeek-Beverst over het veld ziet hollen, beseft niemand met welk probleem hij opgezadeld zit. Zijn vriendjes gaan daar schitterend mee om en als hij dan zijn apparaatjes moet uitdoen onder de douche, maken ze er gewoon een spelletje van: uitbeelden en raden.”
Kamiel zelf knalt het leer naar het doel van de tegenstrever, schuwt de duels niet en probeert de baltoetsen na te bootsen van de ‘grote jongens’ die hij op televisie aan het werk ziet. “Of ik zo goed wordt als hen, pff, dan zal ik nog veel moeten oefenen. Maar de goal weet ik staan, zulle!” en weg is hij. “Het is een jongen als alle anderen. Hij volgt gewoon school. Zijn implantaat werd immers op zijn negende maand aangebracht, waardoor de achterstand vrij miniem was. Op termijn zullen er zich allicht nog wel wat problemen stellen, maar die lossen dan wel op. Het is gewoon zalig, dat hij zich net kan ontwikkelen als ieder ander kind en wij kunnen zeggen: ‘Kamiel hoort erbij’, aldus Ruben Jans.
Auteurs Rob Beenders, zelf drager van een hoorimplantaat, en Hilde Lieten, brachten zopas het boek ‘Lukas hoort erbij’ uit. Olya Paskhalova zorgde voor bijhorende illustraties. Het boek is verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel, kost 12 Euro, waarbij de opbrengst gaat naar G-Voetbal Vlaanderen VZW. Nand De Clerck van Voetbal Vlaanderen is dit iniatief een warm hart toegedragen. “Elke week merken wij, dat niet iedereen 100% hetzelfde is. Wij sluiten evenwel niet en zijn overtuigd, dat we samen naar éénzelfde doel kunnen toewerken, elk vanuit zijn eigenheid.”
Het boek wil ouders, grootouders, leerkrachten, kortom iedereen, kennis laten maken met hooroplossingen voor kinderen. “Een gehoorprobleem betekent niet meteen, dat het kind niet over talenten beschikt of geen hobby’s mag hebben. Integendeel, mits goede oplossingen is veel mogelijk en die kennis willen we met ons boek aanreiken”, heeft co-auteur Rob Beenders het laatste woord.
Foto: RV KEWS Schoonbeek-Beverst