Deel deze inhoud:
Je kent het ongetwijfeld wel. Jij en je vrienden zijn gek van spelletje, willen een zaalvoetbalclubje oprichten, maar botsen dan op limieten. Niet simpel om een budget bij mekaar te krijgen om het ook allemaal wat betaalbaar te houden. Het overkwam Kris Verbert en zijn maten in 2003. Sein voor hem om dan met Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (LVZ Cup) zelf een zaalvoetbalcompetitie neer te zetten. Aanvankelijk gestart met 8 clubs zijn dik 20 jaar later wekelijks meer dan 1000 clubs aan de slag, verspreid over 25 competitieregio’s. Uitgangspunten van het hele verhaal: eenvoud, betaalbaar en fairplay!
Geen scheidsrechters!
Met opzet hebben we hier een foto bijgevoegd uit een reguliere zaalvoetbalwedstrijd en hadden we er ook een wedstrijdje kunnen aan vastknopen. Ziet U immers het fundamentele verschil met een wedstrijd uit de LZV Cup? Welnu, laat het Kris Verbert zelf even toelichten. “Wij werken onze wedstrijden af zonder scheidsrechters en kennen daar hoegenaamd geen problemen mee. Neem even de teletijdmachine van ‘Professor Barabas’ en projecteer jezelf naar je eigen jeugd. Voetballen met de vrienden op een stenen pleintje, een grasveldje of gewoon de autoluwe straat. Een trui, een jas, een schooltas om je doel af te bakenen en onderlinge wedstrijdjes, waar geen ref aan te pas kwam. Soms vielen er wel eens woorden, maar de volgende dag keek je toch weer uit om samen een balletje te trappen.”
Inderdaad, als we de uren vlak na schooltijd weer voor de geest halen en bedenken hoeveel leute er te beleven viel, begrijp je meteen het concept binnen de LZV Cup. “Later denken we dat een wedstrijd zonder scheidsrechter niet meer kan. Wordt hij de man die je moet beïnvloeden om een wedstrijd naar je hand te kunnen zetten. Alleen, bewijzen de wedstrijden binnen LZV net wel, dat het anders kan. Fairplay is voor ons dan ook de absolute topprioriteit. Spelers maken onderling wel uit of al dan niet een fout was. Na afloop beoordelen beide teams elkaars fairplay. Hebben we toch eens een probleem, dan stuurt onze Fairplay Manager bij. In geval van recidivisme wordt de club na afloop van het seizoen uit competitie genomen.”
Uiteraard leveren de clubs strijd om de punten, maar is het profiel van een doorsnee ploeg uit de LZV Cup er eentje van een hechte vriendengroep. Fairplay bepaalt alles en de mix van goede en minder goede spelers geeft uiteindelijk het niveau van je team aan. Dat het idee van Kris Verbert elk seizoen nog aan belang wint, geeft aan dat we met zijn allen uiteindelijk terug willen naar de basis. Voetbal als een uitlaatklep, maar wel waarbij fairplay helemaal voorop staat!
Foto: RV Archieffoto Facebook LZV Cup