Oskar Giltay: “Collectieve glansprestatie!”

Oskar Giltay

Deel deze inhoud:

Ook de derde wedstrijd kon Hubo Limburg United op hun conto schrijven. De manier waarop, Den Helder Suns huiswaarts moest keren met het schaamrood op hun wangen, was indrukwekkend. Oskar Giltay, moet het momenteel alleen als center waarmaken. Hij deed dat voortreffelijk in de monsterscore (84-44). Al bleef de jongeman uit Bilzen bescheiden. Dit was een collectieve glansprestatie waren zijn woorden, na de partij.

De eerste vijf minuten waren evenwichtig. Tot succescoach Raymond Westphalen, moest het nog steeds stellen zonder zijn Amerikanen Jaren Holmes en Robert Jones, ingreep en de jongeren Kobe Abelshausen en Oskar Giltay bracht. Daardoor schakelde United een versnelling hoger en van 10-11 ging het naar 15-11, einde eerste quarter.

Kobe Abelshausen, wat is deze jongen aan het groeien, ging op zijn elan verder. Limburg was zowel defensief als offensief erg sterk. Jarne Lesuisse en Wout Leemans trokken de jongeren mee en bij de rust (37-19) wist bezoekende coach Paul Vervaeck, dat het een zware avond ging worden.

Na de frisdrank en de hamburgers bleef een collectief sterk Hubo demonstreren. Het hoogtepunt van de partij was ongetwijfeld toen er na drie steals ook dunks volgden van Delalieux, Lesuisse en Giltay. De Alverberg barstte uit zijn voegen. Een bedrijvige en gedreven Lesuisse zorgde voor 62-26 na het derde schuifje.

In het slotkwart bleef United doorduwen met een sublieme Vanderhaegen en ook de sterk ingevallen Raedschelders deed zijn duit in het zakje. Daarom tijd voor de Tongerse coach om Leon De Mol zijn debuut te laten vieren. Uiteindelijk een monsterscore van 84-44!

Persconferentie

Op de persconferentie kregen we een eerlijke analyse van de coaches.

Paul Vervaeck

“Waar we de voorbije twee wedstrijden streden tot het uiterste, waren we vanavond nergens”, nam Paul Vervaeck geen blad voor de mond. “Op alle vlakken zijn we overklast. Daarnaast speelden we zonder grinta. De turnovers spreken boekdelen. Daarom moeten we deze match zo snel mogelijk vergeten. Dit United is een topteam en zal dit seizoen opnieuw hoge ogen gooien.”

Raymond Westphalen

“Een collectieve glansprestatie met een pluim voor de jongeren, zeg je? Tja, dan moet ik er niks meer aan toevoegen”, ging succescoach Westphalen met een kwinkslag van start. “We hebben 40 minuten gedreven basketbal gebracht. De jonge spelers krijgen kansen en grijpen die met twee handen. Een sterke Kobe Abelshausen? Tja, die jongen is hier drie jaar. Sommige spelers hebben wat langer nodig om door te breken. Dit kan het seizoen van Kobe worden. Ook de andere jonge kerels vielen gretig in. Gedisciplineerd en vooral hun verantwoordelijkheid nemen.”

Komt er nog versterking voor de eerste Europese opdracht?

“Er komt nog één center bij. Ik had deze week een overleg met voorzitter Maarten Bostyn. We willen niet overhaast te werk gaan. Of die transfer er komt voor onze eerste Europese opdracht? Daar kan ik niet op antwoorden. Bovendien blijven onze Amerikanen niet geblesseerd hé.  Rustig blijven is de boodschap.”

Oskar Giltay

De jonge Bilzenaar betrappen we af en toe nog op een foutje. Daarnaast krijgen we meerdere klasse flitsen te zien. Dynamisch onder de borden en spelend met veel lef. Tegen Den Helder Suns was hij sterk aanwezig en scoorde ook tien punten.

“Dit is een collectieve glansprestatie”, opende het 17-jarige toptalent Giltay. “Heer en meester op alle vlakken. Daarnaast speelden we met lef en een enorme inzet.”

Momenteel sta je alleen als center. Blijkbaar kan je goed met de druk om, toch?

“De voorbije twee wedstrijden waren niet goed. Ik was teleurgesteld in mijzelf. Te snel enkele fouten gemaakt. Tegen Den Helder Suns liep het prima voor mij. De druk op mijn schouders is toch wel stressvol hoor. Gelukkig krijg ik steun onder de borden van Jonas Delalieux en Thibault Vanderhaegen. Anderzijds, extra versterking is zeker welkom.”

ZZ Leiden

“Volgende week wacht de lastige trip naar ZZ Leiden. Nog nooit konden we daar winnen. Daarom is het tijd om daar verandering in te brengen”, besluit een zelfverzekerde Giltay.

Top 3 scores:

Hubo Limburg United: Vanderhaegen 14, Pemberton 13, Abelshausen 11, Leemans 11. 

Constreno