Flamboyante voorzitter van Unico Tongeren stapt in de politiek

Flamboyante

Deel deze inhoud:

We zijn praktisch alweer verplicht om een reportage te brengen met de flamboyante voorzitter Peter Nelissen van Unico Tongeren. Eerst was er het gratis voetbal en daarna waren de speciale evenementen of acties niet meer op twee handen te tellen. Je kan op voorhand reeds de vraag stellen: “Wat is de volgende zet?” Tja, deze keer toch een speciale, want de Tongerse preses heeft gekozen om in de politiek te stappen bij Vooruit!

Voorzitter in de politiek nu? Je weet toch dat er maar 24 uur in een dag zitten?

“Als je met 200 per uur leeft, heb je 48 uur (lacht).”

Uw club heeft succes en jijzelf komt in het realityprogramma van Peter Boeckx. Waarom doe je dit?

“Tja, ik heb lang getwijfeld, maar deels doe ik het uit eerbetoon aan mijn grootvader “De Schauf”, deels door de overtuigende Voorzitter Erwin Wagemans en omdat socialisme in mijn ogen de mooiste ideologie is. Alleen, zoals ik het geleerd heb, bestaat het niet meer! Ik heb jaren geleden naar een toenmalig nationaal voorzitter gestuurd: ik ben nog getrouwd, maar niet meer verliefd.”

En je bedoelt daarmee?

“Wel, dat het socialisme terug moet worden zoals het hoort te zijn! Er zijn voor de mensen en niet alleen met woorden, want dat is wat er de afgelopen decennia veel te vaak gebeurd. Nee, wij moeten er echt zijn voor de werkende klasse, minderbedeelden, ouderen, enzovoort.”

Sondoss Arab, een nieuwe kandidate, zei bij de voorstelling van de kandidaten: “Ik wil Peter Nelissen bedanken.” Waarom?

“Omdat ik haar overtuigd heb om deel te nemen. In België is er heel veel diversiteit, dus mag er toch ook een vertegenwoordiger zijn! Sondoss woont hier al 25 jaar, werkt hier, en spreekt beter Nederlands dan ik (ik kan enkel café-Nederlands, lacht). Waarom zou zij dan niet mogen opkomen omdat ze van Marokkaanse origine is? Net zoals de meeste mensen vind ook ik dat we moeten stoppen met het pamperen van mensen die hier toekomen. Maar mensen die hier inburgeren, Nederlands spreken, werken en hun bijdrage leveren aan de maatschappij, daar zie ik geen verschil in.”

In de voetbalwereld kennen we je als iemand met een ongezouten mening en iemand die alles anders ziet. Moet je dat in de politiek niet achterwege laten?

“Ben je nu gek? Ik ben wie ik ben en zal altijd een mening hebben. Is iets anders zien dan zo mis? De traditionele partijen gaan nationaal zienderogen achteruit. Dat heeft uiteraard een reden! Als je niets doet dan ruzie maken en de ene absurde regel na de andere uitvindt, zoveel Ministers aanstelt die op geen enkele lijst gestaan hebben, maw waar niemand voor gekozen heeft om ons land mee te besturen… Tja, dit is natuurlijk om alle geloofwaardigheid in de politiek te verliezen. Dan krijg je dit: in Vlaanderen hebben de drie traditionele partijen samen nog geen 40% gehaald.”

“Wel, laten we dit trachten te veranderen en echt leren luisteren naar wat leeft bij de bevolking, zodat mensen weer wat geloof krijgen in de politiek, en we beginnen ermee in Tongeren-Borgloon.”

Het woord is eruit: Tongeren-Borgloon. Ook een mening over?

Uiteraard! Dit heeft gepolariseerd tussen believers en non-believers. Was dit nodig? Ik weet het niet, ik ken de juiste beweegreden niet. Maar de fusie is er, en zoals met alle fusies zal niet alles goed of slecht zijn. Maar de fusie is toch een feit, dan kijk je beter vooruit en maak je er het allerbeste van voor alle inwoners van Tongeren-Borgloon.

En net zoals bij Unico ook hoge ambities?
“Gratis jeugdvoetbal, strijd tegen de armoede, een nieuw tv-programma, dan weet je toch dat veel mensen achter je staan.”

“Bah, dat weet je nooit. Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Dat is zelfs zo, hoe gek het ook klinkt, met het gratis jeugdvoetbal. Persoonlijk, als ik al iets zou kunnen veranderen voor de mensen door in de politiek te stappen, dan ben ik content.”

“Voor het Vooruit-team geldt net hetzelfde als bij Unico: deelnemen is niet voldoende, trachten te winnen moet altijd de bedoeling zijn. Uiteraard zal dat een huzarenstukje zijn. Er is geen stemplicht meer en er is enorm veel politieke versnippering. Je vecht tegen een kartel. Voor de mensen die vernieuwing willen en het anders willen, zal ik er zijn (knipoog).”

Succes gewenst, voorzitter in het voetbal en in de politiek.