APK Group Limburgse Pijl in Tongeren met Frank Grotars en Yannick Vanbrabant

APK Group Limburgse Pijl

Deel deze inhoud:

Tongeren is de laatste jaren het mekka van het wielrennen geworden. Komende zondag 11 augustus 2024 is het weer een hoogdag met de 2e editie van de APK Group Limburgse Pijl voor junioren. Vorig jaar had de organisatie een droomwinnaar met Jarno Widar.

Tijd om met organisators Frank Grotars en Yannick Vanbrabant vooruit te blikken naar de prachtige wedstrijd van de top bij de junioren. Sportactua spreekt af bij Café ’t Gerechtshof bij Eddy Manet in Tongeren.

Frank en koersdirecteur Yannick. Even terugblikken naar vorig jaar bij de eerste editie van de APK Group Limburgse Pijl. Waren jullie tevreden?

“Het is een hele organisatie om alles vlot te laten verlopen”, weet Frank Grotars, die niet vies is van een wedstrijd te organiseren, want in het verleden vele Grote Prijzen in de motorcross nog georganiseerd. “Gelukkig konden we rekenen op veel steun en het werd inderdaad een succes. De wedstrijd was spannend”, pikt koersdirecteur Yannick Vanbrabant, zelf een ex-grote belofte in het wielrennen met als hoogtepunt een vijfde plaats in Parijs-Roubaix, in. We hadden natuurlijk een droomwinnaar met streekrenner Jarno Widar in een zinderende finale. Widar bewees ondertussen bij de beloften zijn grote klasse en kan een tweede Remco Evenepoel worden.”

Zondag is er opnieuw de grote afspraak met Tongeren als ‘Place to be’. Wat mogen de supporters verwachten?

“Een zeer sterk deelnemersveld”, weet wielerkenner Frank Grotars. “Dit seizoen hebben we praktisch alle kleppers aan de start. Er is Belgisch kampioen Matijs Van Strijthem van het sterke Van Moer Logistics CT. Ook Aldo Taillieu de Belgisch kampioen tijdrijden en derde op de weg zal starten. Hij won ook Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook de winnaar van de Trixxo Ster van Zuid-Limburg Cedric Keppens gaat aan de start verschijnen. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen met Aless De Bock zal ook mee zorgen voor vuurwerk. In totaal zijn het 25 ploegen met zes renners, die een afstand moeten afmalen van 122,8km. Een parcours zonder obstakels, zodat we hopelijk geen valpartijen krijgen”, vult Yannick aan. “Vier ploegen uit Nederland en die brengen ook hun toppers mee naar Tongeren. Je ziet, het deelnemersveld is sterker bezet dan vorig jaar.”

Zijn er wijzigingen aan het parcours?

“Ja, enkele kleine veranderingen”, weet Yannick. “Het grootste gedeelte is zoals de Ronde van Limburg met ook dezelfde lus in de finale van het EK. Leuk is dat we dit seizoen door het kasteel van Alden Biesen gaan en er komt extra een kasseistrook in Heks. Een prachtige omloop waar de junioren zich kunnen uitleven met een mooie aankomst op de Eeuwfeestwal.”

Miniemen + Aspiranten

“Vorig jaar hadden we geen nevenwedstrijden en dat was door een samenloop van omstandigheden”, stelt Frank, want toen was gelijktijdig het BK voor aspiranten. “Deze keer kunnen alle wielerliefhebbers van de jeugd aan hun trekken komen. In de voormiddag van 10u tot 12u30 komen de miniemen in actie. Altijd schitterend om die kleine mannen in actie te zien. Van 13u30 tot 14u40 is er de ploegvoorstelling van de junioren, die starten om 14u45. Het publiek zal zich kunnen vermaken met de APK Limburgse Pijl voor Aspiranten (U12, U13 en U14). Vanaf 14u50 zijn er eerst twee reeksen tot 16u45, want om 17u komen de junioren een eerste keer voorbij de meet. Daarna is de laatste reeks van de aspiranten tot 17u45, want om 18u verwachten we de aankomst van de junioren. Niemand zal zich dus vervelen. En voor alle duidelijkheid de inkom is ‘Gratis’.

Nog een laatste vraag. Ik ben nieuwsgierig. Wat is de kostprijs om zo een wedstrijd in te richten?

“Ettelijke duizenden euro’s. Vorig jaar heb ik zelf een paar duizend euro moeten bijsteken. Dit seizoen hebben we ons budget kunnen rond krijgen door de sponsors, waarvoor hartelijk dank! Tja, het is zeker duur om zo een grote wedstrijd op touw te kunnen zetten, maar we zijn dan ook echte wielerfans in hart en ziel. We hebben 253 seingevers, 50 motards, 250 lunchpakketten enz.. Wij willen tenslotte iedereen bedanken die het mogelijk maakt om de Limburgse Pijl op de kalender te kunnen schrijven”, besluit het sympathieke duo.